Wereld Kampioenschap triathlon – Pontevedra

Zaterdag 23 september 2023- Pontevedra (Spanje)

Het afgelopen weekend stond in het teken van de Wereld Kampioenschappen Triathlon in Pontevedra. Een belangrijke race, omdat er punten te verdienen zijn en daarmee eventuele plaatsing voor Paralympische Spelen van Parijs in 2024.

De vorm was goed, mijn armen voelde goed. Ik was klaar- en had zin om te racen! Het zwemonderdeel verliep volgens planning en ik kon soepel de overstap maken naar de fiets (handbike). In deze fase van de race kon ik een flinke voorsprong nemen ten opzichte van mijn concurrentie. Bij de derde wissel naar de racerolstoel (wheeler) had ik ruim twee minuten voorsprong. Met vertrouwen en energie begon ik aan het derde en laatste onderdeel: het wheelen (looponderdeel).

Maar toen… na ongeveer 400 meter voelde ik dat mijn band (achter) leeg liep. De keuze was: óf doorrijden óf naar een technische zone waar een wiel stond van de organisatie en waarbij je moet hopen dat het überhaupt past. Ik koos voor het eerste en probeerde op kracht mijn race en laatste vier kilometer en 600 meter door te rijden. Ik had mij toch verkeken in de energie die het mij kostte om met een lekke band door te rijden, maar had ook geen zekerheid of een ander wiel ging passen.

De twee minuten voorsprong waren ruim, maar met een lekke band toch direct erg krap. Achter mij reed nummer twee: de Oosterijker Florian Brungraber. Ook hij was lek gereden en stond daarmee direct geparkeerd.

Ik reed de finishstraat in en zag de finish op 100 meter, 50 meter en bam… daar was mijn landgenoot Geert Schipper. Zilver. De Oostenrijker reed desondanks nog naar plek 3.

Voor plaatsing van de Paralympische Spelen zijn de punten van zilver op een WK ook veel waard om mij te plaatsen. Zekerheid op een ticket voor de Spelen is nog niet aan de orde, maar ik sta er wel goed voor.

N.B. Alle eerdere triatlon races telde dit jaar ook mee in punten voor kwalificatie. Helaas zijn bijna alle wedstrijden van een triathlon omgezet naar een duatlon (door slechte waterkwaliteiten). De races won ik, maar de punten zijn dan direct wel anders dan met een ware triathlon. Dat maakt het nog even spannend.

De volgende wedstrijd, marathon, staat gepland in het weekend van 8 oktober in Chicago! Chicago behoort tot één van de vijf marathon Majors. Ik kijk ernaar uit en ga er alles aan doen om daar maximaal te kunnen presteren.