JetzePlat_overjetze_1920x500

Over Jetze

Paralympisch kampioen, meervoudig Wereld, Europees en nationaal kampioen en houder van het parcoursrecord van de wereldberoemde Ironman op Hawaï (8h41m47s). Nee, een aantal jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik dit nu kon zeggen. Het bewijst dat je in het leven veel kan bereiken als je bereid bent alles te geven, plezier heb in wat je doet en beschikt over een ‘gezond’ lichaam.

Introductie

Mijn naam is Jetze Plat, ik ben in 1991 geboren in het ziekenhuis van Amsterdam. Mijn woonplaats is Vrouwenakker, op de grens van Noord en Zuid-Holland. Hier ben ik opgegroeid samen met mijn broer, zus en zusje bij mijn beide ouders. Vanaf mijn geboorte was het al duidelijk dat er iets niet in orde was met mijn benen. Aan mijn linker been heb ik een verkort boven been en een knie zonder kniebanden. Aan mijn rechter been mis ik mijn gehele boven been en zit mijn onderbeen aan mijn romp vast. Eerst kon ik nog lopen met een orthopedische schoen welke verhoogd was. Echter werd het beenlengte verschil steeds groter, waardoor de schoen later werd vervangen door een prothese.

Ik heb tot mijn 16e een prothese gehad waarbij mijn voet in een spits in de koker stond. In december 2007 is mijn voet geamputeerd, dit was de beste keuze omdat ik steeds meer last kreeg van drukplekken in mijn prothese. Na een lang herstel kon ik gelukkig weer lopen. Dit heeft langer geduurd dan verwacht, omdat we een ander soort prothese uitprobeerden, hiermee lukte het niet om te lopen en na 3 maanden was er een nieuwe prothese gemaakt op de oude manier, toen kon ik weer goed lopen.

Om naar school te kunnen fietsen -wat niet kon op een gangbare fiets- zijn mijn ouders op zoek gegaan naar een andere mogelijkheid. Toen we bij het revalidatie centrum in Amsterdam waren voor mijn prothese, zagen we een handbike rijden. We wisten toen nog niet van het bestaan en na een zoektocht, zijn we bij Double Performance in Gouda terecht gekomen. Daar kwam mijn eerste handbike vandaan, dit was in het jaar 1995. Met deze fiets ging ik naar de basisschool, 2km vanaf huis. Ik werd nog vaak geduwd door mijn vader of moeder omdat het nog erg zwaar was om te fietsen. Een jaar later kreeg ik een andere fiets, die al een stuk makkelijker reed dan de vorige. Doordat mijn armen steeds sterker werden, lukte het steeds beter zelfstandig fietsen. Toen ik in groep zes zat kwam er een heel ander soort handbike. Bij deze fiets zat je veel lager en het trapte een stuk soepeler, een Varna AP short. In 2002 kreeg ik bijna dezelfde handbike alleen dan een nieuwe, omdat de oude te klein was en ook versleten.

Lees meer

Biografie

Naam: Jetze Plat
Geboortedatum: 10-06-1991
Gewicht: 71 kg
Woonplaats: Vrouwenakker

Handbiken: H4 klasse
Triathlon: PTWC2 klasse

 

Bijzondere resultaten:

Paralympische Kampioen triathlon 2016

Wereldkampioen handbiken 2017 & 2018

Wereldkampioen triathlon 2016 & 2017

Wereldrecordhouder handbikemarathon (57m39s)

Europees Kampioen triathlon 2014-2015-2016-2017

Nederlands Kampioen handbiken  2010-2011-2013-2014-2016-2018

Nederlands Kampioen triathlon 2018

X