Wereld Kampioenschap handbiken Dumfries – Glasgow

Over de Schotse smalle wegen, met hier en daar een glooiing, reed ik vorige week woensdag (9 augustus) de tijdrit in Dumfries. Als regerend wereld kampioen mocht ik als laatste van start. Het was direct een zware start met, in de eerste 9 kilometer, een flink stuk omhoog. Halverwege de rit kreeg ik van de volgauto door dat ik een aantal seconden voor lag op de nummer twee. Ik moest extra hard werken om het voordeel aan mijn kant te houden over het parkoers van 16.1 kilometer. Met nog een aantal seconden te gaan, haalde ik gelukkig de finish in de groene cijfers. Ik won GOUD op 8 seconden van nummer twee en mocht opnieuw de regenboogtrui aantrekken. Voor de zesde keer op rij Wereldkampioen tijdrijden! De top vier finishte allemaal binnen 12 seconden, dus het was erg close deze keer. Met dit resultaat heb ik goede papieren gehaald voor de kwalificatie van Parijs. Neemt niet weg dat ik voor Parijs extra gemotiveerd ben om de voorsprong hopelijk uit te bouwen en daarmee de rit meer in eigen hand te houden.

Op vrijdag 11 augustus stond de wegrit gepland. Het was een slopende en vooral tactische race. Er stonden twee sterke Fransen aan de start (nummer 2 en 3 van de tijdrit). Met 11 wereldtitels op zak, was ik de persoon waarop ‘gereden werd’. Iedereen was gebrand om in mijn wiel te zitten. Met oog op Parijs had ik de beslissing genomen om deze keer niet alleen alle gaten dicht te rijden en dit maakte dat ik achterblijver werd met een sterke Fransman. We moesten het samen doen en ik wilde niet dat de wedstrijd van mij alleen af moest hangen. Helaas heb ik daarmee de titel op de wegrace niet kunnen verdedigen. Het was een noodzakelijke tactische keuze met de hoop dat er volgend jaar anders gereden wordt. Des al niet te min ben ik blij om te zien dat mijn Belgische collega, Jonas van der Steene, mijn wereldtitel overgenomen heeft.

Het handbike seizoen zit erop! Ik kijk met trots terug naar mijn gouden medaille op de tijdrit. Nu ga ik mij weer volledig focussen op de marathons en de triathlon. Alles of alles! – Jetze