25 september 2022

Een nieuwe uitdaging na de Spelen van Tokyo in 2021. Op 25 september 2022 maakte ik mijn debuut op het ‘loop’ onderdeel van de marathon in Berlijn. Ik heb gestreden tot het einde en dit resulteerde in een vierde plek! De nieuwe prikkel maakt mij nieuwsgierig en enthousiast naar wat komen gaat de komende periode. 

Het jaar na de Paralympische Spelen was ik toe aan een nieuwe uitdaging en nieuwe prikkel. Ik heb besloten om diverse marathons te starten met mijn wheeler, het looponderdeel van de marathon. Dit onderdeel is niet geheel nieuw voor mij, aangezien dit een vast onderdeel is van de triathlon. Wel is het een heel andere ‘tak van sport’. Wat maakt dat de uitdaging voor mij erg hoog ligt.

Al vier keer eerder was ik aanwezig in Berlijn, maar nog nooit ben ik gestart met de wheeler. De jaren hiervoor kwam ik uit op de handbike, het fietsonderdeel.

Ik mocht mij, dit jaar, in Berlijn voor het eerst écht meten met de (marathon) wereldtoppers in het wheelen. De omstandigheden waren optimaal (bij de lopers werd namelijk een wereld record gelopen). Vanaf de start ging het al direct hard. Ik kwam in een achtervolgende groep te zitten, achter de kopman. Wij waren met zijn drieën weg, dus er waren twee podiumplekken over. Het gat met de kopman, Marcel Hug (SUI), was niet meer te dichten samen. Hij is oppermachtig in deze sport! Helaas kwam ik, in de sprint, tekort voor een top drie klassering. Het werd plek vier, achter Daniël Romanchuk (USA) en David Weir (GB). Desondanks ben ik super trots op mijn debuut race in de marathon. Met diverse PR’s reed ik naar mijn hoogst haalbare plek.

De sport is ontzettend technisch, dus daar ligt hopelijk nog winst voor de toekomst. Volgend weekend staat de marathon in London op het programma. Op zondag 2 oktober ga ik de strijd opnieuw aan met het internationale veld, tijdens de TCS London Marathon. Ik kijk ernaar uit!

– Jetze Plat