Handbiker Jetze Plat na triatlongoud op jacht naar regenboogtruien

5 september 2019

PERSBERICHT – Paralympisch handbiker en triatleet Jetze Plat kan niet lang nagenieten van zijn vierde wereldtitel in de triatlon. Die titel pakte hij afgelopen zondag en nu is de focus alweer verlegd naar de WK handbiken, die volgende week in Emmen worden gehouden. Plat wil daar zijn wereldtitels verdedigen en zo een belangrijke stap zetten richting de Paralympische Spelen van volgend jaar.

Het hele seizoen van de 28-jarige topsporter uit Vrouwenakker is afgestemd op de wereldkampioenschappen in het Drentse Emmen. Plat verbleef in augustus vier weken in het Italiaanse bergdorp Trepalle en wil in eigen land de vruchten plukken van die hoogtestage. “Ongeveer twee weken na zo’n periode op hoogte (Trepalle is het hoogstgelegen dorp van Europa, op ongeveer 2100 meter, red.) ervaar je het maximale effect ervan. Dus in Emmen moet ik in absolute topvorm aan de start staan.”

Mentale voorbereiding
Een dergelijke hoogtestage is niet alleen goed voor nu, maar ook richting de toekomst; of in het geval van Plat: richting Tokio 2020. “Hoe vaker je zo’n hoogtestage doet, hoe beter het resultaat ervan wordt. Ik doe dit nu voor de tweede keer. Het is niet alleen fysiek goed, maar ook mentaal. Ik hoefde me even vier weken alleen bezig te houden met trainen en herstellen. Verder niks.” Dat hij ook kort na de hoogtestage lichamelijk al prima in orde was, bewees hij op de WK paratriatlon in Lausanne (Zwitserland). Plat: “Het was een kleine gok om pas kort voor dat WK ‘naar beneden’ te komen, maar die gok heeft heel goed uitgepakt.”

Plat is de laatste jaren niet alleen een klasse apart in de paratriatlon; ook in het handbiken hoort hij bij de allerbesten. De afgelopen twee jaar kroonde hij zich in de H4-handicapklasse tot wereldkampioen in de tijdrit én de wegwedstrijd. Die status neemt hij graag mee richting het paralympisch jaar 2020. “Natuurlijk wil ik mijn wereldtitels prolongeren”, erkent hij. “Door in Emmen twee keer te winnen, ben ik ook zo goed als zeker van deelname aan de Paralympische Spelen. Dat is de bonus waar ik het nu ook voor doe.”

Tokio 2020
Alleenheerser in de handbike én in de zwem-handbike-wheeler-divisie van de paratriatlon. Twijfelt hij dan nog over die deelname volgend jaar in Tokio? “Twijfel is een groot woord”, glimlacht Plat. “Maar ik moet het nog wel doen. En ik weet hoe het is om het op het moment suprème te missen: in 2015 gaf een wereldtitel een rechtstreeks ticket voor de Paralympische Spelen. Ik lag in leidende positie, er leek niks aan de hand, maar reed twee keer lek en werd tweede. Dus ik blijf voorzichtig. Fysiek en mentaal ben ik sterk, maar garanties heb je pas als het binnen is. Zo simpel is het.”

WK op de weg
De WK wielrennen op de weg vinden plaats van woensdag 11 tot en met zondag 15 september in Emmen. Plat rijdt op 13 september om 14.00 uur zijn tijdrit over krap 21 kilometer. Twee dagen later (15 september) start hij om 11.15 uur aan zijn wegwedstrijd over bijna 67 kilometer. Meer informatie over de WK is te vinden op www.cyclingdrenthe.nl.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher.

Related Post
Jetze Plat voltooit unieke wereldtiteltrilogie in Emmen