Drie ik raak in ‘NK week’!

21 september 2020

Een heel gek seizoen, met het annuleren van eigenlijk het hele wedstrijd seizoen inclusief de Paralympische Spelen in Tokyo. Een breukje in mijn nekwervel begin juni zorgd ervoor dat er zelfs een ‘plan C’ moest komen. Maar gelukkig kunnen we eind september toch weer écht leuke dingen melden rondom wedstrijden! De eerste week van een heel kort 2020 seizoen was wel meteen een echte week met alle drie de NK’s, zaak om in vorm te zijn dus! 

Te beginnen met het Nederlandse kampioenschap tijdrijden op dinsdag 15 september. Verplaats naar het wielerparkoers van Sloten waar ons NK over 7 rondes van 2,5 kilometer ging. Een voor mij bekend, super snel parkoers in ook nog eens ideale omstandigheden. Een warme dag met amper wind zou sowieso snelle tijden gaan geven. En die kwamen er! De top 7 overall bij de handbike mannen reden boven de 40km/h en ik reed mijn persoonlijk snelste tijdrit ooit met een gemiddelde van ruim boven de 46km/h wat tevens meer dan voldoende was voor de overwinning! Super gaaf allereerst om eindelijk weer eens een officiele wedstrijd te racen, de spanning, de hele voorbereiding en met het snelste materiaal. Ook super blij dat ik na mijn heftige blessure (Gescheurde C5 nekwervel) weer 100% terug ben en zelfs weer een stapje sterker ben dan afgelopen jaar. 

Foto: Marco Heijkoop

Zaterdag 19 september, de Nederlandse kampioenschappen wegwedstrijd op het wielerparkoers van Nieuwegein. 50 kilometer wedstrijd op een mooi 2,3 kilometer lang parkoers met halverwege een heuveltje. Met het goede gevoel van het NK tijdrijden ging ik van start en wist ik ook dat ik het hier af moest kunnen maken. Daarnaast ook wel in gedachten dat ik de volgende dag nog een wedstrijd had dus als het even kon wilde ik niet al te lang in het rood rijden. Na 5 rondes bleek ik wel echt een stuk sterker dan de concurrentie en zonder écht te versnellen zat er niemand meer in mijn wiel. Besloten toch door te blijven gaan omdat ik wist dat het een tempo was dat ik lang kon volhouden en zo werkte ik de 50 kilometer in een strak tempo ruim boven de 40km/h af. Een aantal rondes voor het einde nog wel een heftige crash met een achterblijver maar gelukkig konden we beide zonder al te veel oponthoud de weg vervolgen. Enorm balend wel want het was vooral mijn schuld, ik heb hem gewoon nooit gezien. Het gat met de nummer twee was al ruim geslagen en dus kwam ik ook als eerste over de finish voor de tweede Nationale titel van de week! Geert Schipper behaalde de 2eplaats en Herber Burggraaf werd derde. 

Foto: Bert Willems

’s Avonds het materiaal iets aanpassen (tijdrit wielen ed), goed slapen om de volgende ochtend weer optijd te vertrekken. Het was namelijk tijd voor NK nummer drie: De Nederlandse kampioenschappen triathlon in Sittard. Een iets aangepaste triathlon met eerst 750 meter zwemmen in een 25 meter bad, vervolgens verplaatsen naar een wielerparkoers en daar opnieuw van start voor het handbiken én wheelen. Met dank aan het Covid virus, maar we mochten in elk geval racen! Het vele keren in een 25 meter bad is niet mijn hobby maar desalnietemin kon ik de 750 afwerken in 9 minuten en 9 seconden, prima! Tijd voor de verplaatsing, opnieuw opladen en om 14:32 uur ging ik van start voor de 20 kilometer tijdrit met direct hierop volgend de 5 kilometer wheelen (hardloop onderdeel triathlon). Beide ging harder dan ik ooit heb gereden in een triathlon (27m21s handbiken, ruim 44 gemiddeld en 10:33 voor 5 kilometer wheelen). Niemand kwam aan deze tijden en dus was het raak voor de derde Nederlandse titel in één week tijd! 

Foto: Bert Willems

Het gekke is dat het seizoen eigenlijk ook bijna direct afgelopen is. 26 september nog een Nationale handbike wedstrijd in Rotterdam, waarschijnlijk 10 oktober nog in Breda en tot slot een tijdrit in de polder van Almere. Daarna tijd voor een korte stop met trainen om vervolgens verder te bouwen naar Tokyo 2021! 

Foto: Mathilde Dusol
Related Post